Andrije Glišića 73B, 15232 Jevremovac, Šabac, Srbija
+381641439779
email: sdcsabac@gmail.com

HOPASUS u okviru Evropske nedelje sporta

Udruženje Sportsko dijagnostički centar Šabac je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u sportu, fizičkom vaspitanju i rekreaciji.

HOPASUS u okviru Evropske nedelje sporta

Kraj prošlog meseca, tačnije od 23. do 30. septembra je period kada veliki broj evropskih zemalja aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje sporta, manifestacije koju je pokrenula Evropska komisija i koja ima za cilj razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Tokom sedmodnevne manifestacije održan je veliki broj sportskih događaja i izazova, radionica, konferencija, dan aktivnog sportskog seoskog parka, izazovi za zaposlene, korporativne igre i drugo, a naš projekat (HOPASUS) je u Rumuniji učestvovao u jednom od ovih događaja.

Ova prilika je iskorišćena za promociju projekta široj javnosti i to je mahom uradila koordinatorska organizacija – Univerzitet za fizičko vaspitanje i sport (Rumunija), uz asistenciju Sportsko dijagnostičkog centra Šabac (Srbija). Osmišljen je veliki i raznovrstan sadržaj aktivnosti, odnosno takozvanih izazova, sa kojima su se uspešno nosili učenici nekoliko osnovnih škola iz Bukurešta. Tokom radionice 72 učenika iz tri škole u ​​Bukureštu učestvovala su u aktivnostima na otvorenom u okviru prostora Univerziteta. Deca su imala priliku da se upoznaju sa sportovima kao što su boćanje, petank, mačevanje, štafete, konopac i pikado.

Tokom radionica realizovani su glavni izazovi koje je razvio tim Sportsko dijagnostičkog centra Šabac za istraživački deo ovog projekta. Preskakanje konopca, vođenje i driblanje sa loptom, kao i bacanje lopte bili su neki od njih, a deca su ih ispunila sa radošću i zadovoljstvom. Video zapisi i fotografije snimljeni na aktivnostima biće korišćeni kao svedočanstva i piloti za implementaciju vodiča i istraživačkog dela razvoja projekta. Iskorišćena je prilika i da se predstavi zvanična maskota projekta koja je privukla veliku pažnju, posebno među najmlađom populacijom.

Evropska nedelja sporta takođe se sastoji od velikog broja medijskih radionica i tribina. U organizaciji Olimpijskog i sportskog komiteta Rumunije 27. septembra održan je okrugli sto pod nazivom „Mlad i zdrav način života“, što je bila još jedna prilika za predstavljanje projekta.

https://www.facebook.com/watch/live/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=watch_permalink&v=1426150027895438

– Okrugli sto “Mladi i zdrav način života” –

Aktivnosti diseminacije se tu nisu završile, pošto je Adina Geambasu iz UNEFS Rumunije, koordinatorka Erazmus+ sportskog projekta, gostovala na Kanalu 33 gde je ukratko govorila o HOPASUS-u.

Ovo je bio i dobar uvod za naredni period kada se očekuje realizacija veoma važne komponente projekta – istraživanja.