Andrije Glišića 73B, 15232 Jevremovac, Šabac, Srbija
+381641439779
email: sdcsabac@gmail.com

SPOCLIMAT – Projektni sastanak u Španiji. Prvo okupljanje u Korunji

Udruženje Sportsko dijagnostički centar Šabac je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u sportu, fizičkom vaspitanju i rekreaciji.

SPOCLIMAT – Projektni sastanak u Španiji. Prvo okupljanje u Korunji

Juče smo u španskom gradu Korunja završili dvodnevni sastanak u okviru projekta SPOCLIMAT. Naši domaćini ujedno su i koordinatori projekta – Innodxt, a prisustvovali su i partneri iz Slovačke – ADEL i Portugala – PASEC. Obzirom da je projekat počeo 1. novembra 2022. prve aktivnosti su započete, ali i završene, no ovo je svakako bila dobra prilika za utvrđivanje radnih zadataka, kao i naravno za zvanično upoznavanje.

Našu organizaciju predstavljali su Dragana Drljačić i Miloš Mirković, koji se u Srbiju vraćaju sa pregršt pozitivnih utisaka obzirom na domaćinstvo i prijateljsko-radnu atmosferu u kojima su sastanci prošli. Tim pre nam je još žalije što nećemo biti u prilici da organizujemo jednu mobilnost kako bi uzvratili gostoprimstvo, jer će se organizacije u okupiti samo još jednom, na završnoj mobilnosti u Slovačkoj.

Ovaj projekat ima za cilj da se održivi sportovi, pre svega biciklizam, planinsko trčanje i veslanje/kajak, iskoriste kao aktivan instrument za borbu protiv klimatskih promena, sa akcijama za izbegavanje, minimiziranje i kompenzaciju, kroz sportsku praksu. Povezivanje sveta sporta sa održivim razvojem planirano je kroz tri osnovne premise:

  1. Implementacija: Sport zahteva za svoje bavljenje korišćenje prirodnih resursa i uživanje u uslugama životne sredine. (Zato biramo sportove koji se praktikuju u prirodi, da bismo favorizovali njenu negu);
  2. Obuka: Sport može da sarađuje u minimiziranju uticaja na životnu sredinu i razvoju društvenih inicijativa (Fokusiramo se na organizaciju sportskih događaja sa malim uticajem na životnu sredinu i promovišemo obuku o pitanjima životne sredine);
  3. Svest: Sport može da prenese vrednosti održivog razvoja društvu zahvaljujući svojoj velikoj moći širenja (koristimo vrednost samog sporta, kroz praksu da promovišemo dobre prakse i pomažemo sebi od elitnih sportista koji nam pomažu sa svojim govornikom da postanemo svestan situacije).
INNOdxt - Spain

INNOdxt - Spain

ADEL Slovakia - Slovakia

ADEL Slovakia - Slovakia

PASEC - Portugal

PASEC - Portugal

Sport diagnostic center Sabac - Serbia

Sport diagnostic center Sabac - Serbia

INNOdxt - Spain ADEL Slovakia - Slovakia PASEC - Portugal Sport diagnostic center Sabac - Serbia

Originalni naziv: Let’s unite, sport as the main actor in the climate neutral strategy (SPOCLIMAT)

Referentni broj: 101088472 — SPOCLIMAT

Vremensko trajanje: 24 meseca