Организација спортских припрема

Спортско дијагностички центар Шабац у склопу својих програмских активности организује спортске припреме за младе спортисте узраста млађих и старијих пионира. Спортске припреме реализују се у Шапцу, на локалитету ''Летњиковац'' који представља зелену оазу града. У прелепој боровој шуми Летњиковца, некадашњег шабачког одморишта, позициониран је објекат за смештај спортиста у оквиру Предшколске установе ''Наше дете'', капацитета 55 лежајева са рестораном и спортским теренима. Од спортских терена на располагању су: трим стаза у боровој шуми асфалтне површине у дужини  2км и трим стаза са подлогом боровом кором у дужини 1км, трим стаза у дворишту Основне школе ''Стојан Новаковић'' подлога ризла у дужини од 450м, теретана и спортска сала у Основној школи ''Стојан Новаковић'', спортски терени за мали фудбал, кошарку и одбојку и терен за бацачке дисциплине (кугла и диск).Инфраструктурни услови су идеални за припреме младих спортиста. За рад са полазницима кампа обезбеђена су два тренера са квалификацијама за стручни рад.

Поред тренажног процеса планиран је едукативни програм који се састоји од кратких предавања из области спортског тренинга, спортске исхране, спортске медицине и личне хигијене који се реализује у објекту ''Центра за стручно усавршавање Шабац'' који поседује салу за семинаре и предавања капацитета до сто људи са најсавременијом информационо-технолошком опремом а у режији чланова СДЦШ.

Програм спортских припрема прати стални стручни надзор чланова СДЦШ чије активности се огледају у дијагностици, аналитици, прогностици и спортској статистици. Полазницима кампа на располагању је широка лепеза мерних тестова чијом реализацијом ће бити израђени профили полазника кампа. Планиране су активности антропометрије (висина, тежина, очитавање телесног састава и парцијално мерење поткожног масног ткива) моторички тестови (просторне кретње по унапред дефинисаним тестовима уз коришћење фото-ћелија за електронско мерење времена), функционална мерења (тестови оптерећења уз телеметријско праћење пулса), анализа концентрације лактата у оптерећењу (одређивање индивидуалних зона оптерећења за тркаче на средње и дуге пруге) и биомеханичка мерења (аналитика технике трчања и бацања камерама високе резолуције уз коришћењем програма за биомеханичку анализу). Полазницима кампа и стручном штабу биће презентован билтен резултата мерних тестова.

Биoмеханичка анализа спортских кретњи


Анализа концентрације лактата у крви

Телеметријско праћење срчане фреквенце

Антропометрија
 

Здравствена контрола је обезбеђена 24 часа дневно, близина здравствене амбуланте и присуство лекара опште праксе.

Забавни програм планиран је кроз одласке на базен два пута у току припрема у поподневним сатима организованим превозом уз присуство тренера и чланова СДЦШ, и кроз мотивационе спортске филмове чије су пројекције планиране свако вече након предавања у објекту ''Центра за стручно усавршавање Шабац''.

Предложен програм спортских припрема траје 10 дана на бази 10 пуних пансиона (9 ноћења, први дан обезбеђен ручак и вечера улазак у објекат после 12 часова и последњи дан обезбеђени доручак и ручак напуштање објекта у 15 часова) по цени од 16 еура за пун пансион. Услови понуде важе уколико се формира група не мања од 30 такмичара и не већа од 50. Плаћање авансно 5 дана пре реализације кампа.