Програми

Спортско дијагностички центар Шабац представља Вам бесплатне информатике алате које можете користи за аналитику у спорту, рекреацији и физичком васпитању.
 

JASP - је софтвер отвореног кода и бесплатно решење за статистичку обраду података, aлтернатива комерцијалном SPSS систему. Захваљујући Eric-Jan Wagenmakers-у oснивачу и извршном директору и колегама са неколико факултета настао је JASP који одликује једноставност коришћења и брзина обраде података. Софтвер је лак за учење, гафички добро уређен и представља прави избор за почетнике и кориснике који се задовољавају основним статистичким операцијама. Софтвер омогућава једноставно копирање добијених резултата, анализа, графика, табела и сл.
 
 
 

Kinectics - Захваљујући господи Maarten Gijssel и Mark Schrauwen настао је алат под називом KINECTICS, који представља бесплатно решење за употребу Windows Kinect V2 уређаја у сврхе биомеханичке анализе. Kinetic Analysis је Холандска организација која користи Kinectics и нуди га на коришћење универзитетима. Kinectics се може преузети на следећој адреси. Да бисте могли да користите Kinectics потребно је да имате Kinect for Windows, верзија 2, рачунар са usb 3.0 портом и Windows 8 оперативни систем.
 
 
 

Kinovea - је бесплатан програм за анализу покрета и кретања (биомеханичка анализа) доступан на Српском језику (ћирилично и латинично писмо). За почетак довољно је да инсталирате програм на Windows оперативни систем и можете радити анализу видео датотека које поседујете. Када овладате опцијама програма можете правити сопствене видео материјале које ћете касније анализирати. Препорука је да у почетку користите једноставне веб камере (могуће повезивање 2 веб камере у исто време и истовремено снимање) а касније можете користити камере велике резолуције и камере високе брзине, пре куповине камере препоручујемо да проверите листу формата датотека које подржава програм и камера коју планирате да набавите. Програм је брз и једноставан за коришћење и конкурентан бројним комерцијалним решењима.
 
 

SportsTracker - је бесплатан дневник физичке активности, могу га користити спортисти аматери, спортисти професионалци, тренери, рекреативци и сви они који желе да документују у електронском формату своје дневнике тренинга. Програм се може инсталирати на Windows, Linux i MacOS оперативне системе. Тренутно доступан на Енглеском језику. Уколико користите уређај за праћење срчане фреквенце произвођача Polar, CicloSport, Garmin и Timex можете учитати податке о срчаној фреквенци у дневник тренинга. Програм је лак за коришћење и поседује део за статистику у којем се израчунавају укупне, просечне, максимилане, минималне и сл. вредности јединица које уносите у дневник тренинга (претрчани километри, превеслани километри, брзина, број понављања, подигнуте тоне и сл.).
 

Chronojump - бесплатан програм који ради помоћу јефтиних мерних инструмената (које можете и сами направити), представља одлично решење за научно-истраживачки рад, масовна мерења и тестирања појединаца. Комуникацију између рачунара и мерног инструмента обезбеђује уређај Chronopic док је од инструмената могуће је користити контакт платформе (тестирање скокова - брзина, експлозивност, време рекације...), фотоћелије (тестирање трчања - брзина, експлозивност, време реакције) и потезни енкодер (линеарни са сајлом - где се сајла енкодера може везати нпр. за тег са којим вежбач ради вежбу и након вежбања софтвер даје податке о пређеном путу, брзини, убрзању и сл. које је тег остварио).
 
 

LongoMatch - идеално решење за анализу спортских мечева и спортски скаутинг. Програм је бесплатан и ради на Windows, Linux i MacOS оперативним системима.
 
 
 

Blood Lactate Endurance Markers - је бесплатан онлајн алат за рачунање ''преломних'' тачака лактатних маркера. Алат су направили стручњаци из организације ORRECO из Ирске. Један од аутора је John Newell који је направио десктоп апликацију исте намене која се инсталира као додатак Excel програму или R програму за статистику. Произвђачи лактатних анализатора уз уређај испоручују комерцијални програм који често врши обрачун ''преломне'' тачке на основу једне или две методе. Топла препорука за овај онлајн алат јер рачуна ''преломну'' тачку лактатних вредности на основу 6 метода које су познате у данашњој пракси. Вашу .xls датотеку учитаје путем апликације и изаберите жељену методу рачунања, остатак посла препустите информатичком систему људи из ORRECO-a. Поред нумерчких вредности добијате и лепе графике које можете сачувати на Вашем рачунару.
 
 

Free Stopwatch - бесплатна штоперица, једноставна за употребу и инсталацију, ради на Windows и Linux оперативним системима. Уколико сте вешти можете направити спољашње ''окидаче'' које повезујете преко усб порта. Штоперица има опцију пролазних времена и чувања резултата у .txt и .xls датотекама.
 
 

GoldenCheetah - је софтверски пакет за бициклисте који: Преузима податке о вожњи са CycleOps, PowerTap и SRM PowerControl V, VI и VII. Увози податке о вожњи са других програма, укључујући TrainingPeaks WKO+ и Ergomo, Garmin, Polar, PowerTap, и SRM уређаја. Обезбеђује богат сет алата за анализу, укључујући график критинчне силе, BikeScore обрачуне, анализу претходних резултата, најбоље резултате, и сила на педалама наспрам каденце - графичка обрада. Доступан за оперативне системе Linux, Mac OS X и Windows. Објављен под лиценцом отвреног кода (Open Source license). Верујемо да бициклисти могу да преузму своје датотеке са подацима силе,и да их анализирају на сопствен начин и да поделе своје мотоде са другима.