Развој камере велике брзине

Око соколово – eкономски прихватљива камера велике брзине, представља истраживачки пројекат чланова и придружених чланова струковног удружења ''Спортско дијагностички центар Шабац''. Идеја је била да се направи приступачна камера за студенте из области спорта и физичког васпитања у циљу успешног снимања спорих и брзих покрета у спорту. Сада је то модерна камера, која има USB 2.0 прикључак, место за повезивање са триподом, мануелни објектив, видео процесор који даје слику од 60fps и 100fps, камера је једноставна за употребу и транспорт.

Позадина
Пројекат незванично је започет 2012.године када су чланови почели да користе Киновеа (ww.kinovea.org) - софтвер отвореног кода за снимање и анализу покрета у спорту. Било је неколико питања која су се појавила током рада, као што је снимање брзих покрета у спорту и праћење маркера. Закључак је био да није могуће радити са веб камерама које имају 30fps, узимајући у обзир чињеницу да удружење нема буџет за куповину софистициране опреме, као што су индустријске камере велике брзине, било је јасно да је једино могуће решење направити камеру из сопственог погона.

Чланови
Милан Ђуповац, вођа пројекта, започео је пројекат и окупио чланове тима заједно, највише времена радио је на комуникацији између чланова тима и управљао пројектом. Јелена Стошић, мастер спортских наука, мотивисала је чланове тима, пројекат је унапредила својим знањем из биомеханике и моторне контроле. Иван Мишић и Живан Милошевић, колеге које су изводиле све тестове камера у реалним условима, израдили су велик број видео записа у свим фазама пројекта. Зоран Јевтић, дао је велик допринос у стварању производа, са својим основним знањем из области електронике и механике, био је укључен у  дизајн кућишта камере, пренос сигнала, механичке тестове након производње и другим техничким питањима. Сви чланови тима су академски 

Придружени чланови
Без њих пројекат не би дочекао светлост дана, пет придружених чланова дало је своj допринос развоју пројекта. Жоан Шармант (Јоан Charmant), вођа пројекта Киновеа, саветовао је чланове о техничким детаљима,  дао предлог за избор видео модула и пружио другу техничку помоћ која је значајна за развоју камере. Зоран Добрин, инжењер електронике, радио је на разним техничким детаљима камере, нарочито на преносу сигнала, развоју и производњу pcb порт модула, дизајну кућишта камере и дао много савете за пос-производне активности. Миро Рабреновић, машински инжењер, највећи допринос дао у дизајну, развоју и производњи кућишта камере, направио је 5 верзија дизајна кућишта и 3 прототипа кућишта пре коначне верзије. Марко Гавриловић, архитекта, ставио је тачку на и у пројекту, израдио је визуелни идентитет пројекта. Радио је на графичком дизајну користећи стилизовано око сокола, и типографију са Адамант БГ фонтом.

Технички детаљи камере
Технологија камере заснована је на OmniVision видео сензору, модел OV2710, који пружа слику квалитета од  2.0MP, у резолуцији 640x480@100fps, 1280x720@60fps и 1920x1080@30fps, подржани су формарти слике: MJPEG и YUV2 (YUYU), USB протокол USB 2.0HS/FS, видео протокол: USB video class UVC, аутоматскa контролa излагање светлости, баланс беле боје и ручно подешавање за: осветљеност, контраст, боју засићења, гама, позадинско осветљење, оштринау контраст и излагање. Подржане резолуције су: 320x240@100fps, 352x288@100fps, 640x480@100fps, 800x600@60fps,1024X768@30fps, 1280X720@60fps, 1280X1024@30fps и 1920X1080@30fps. Kућиште камере је димензија 56x59x39mm (ВxШxД) без оптике. Спецификација оптике: CS тип монтирања, фокусна дужина 2.8~12mm, бленда F1.4, ручно подршавање: зума, изоштравања и отвора бленде. Радно окружење од -20ˇ до +60ˇ. Камера на себи има USB2.0 женски прикључак и стандардни навој за трипод.